Pescuitul in Delta Dunarii

Principalele locuri si zone de pescuit din Delta Dunarii

 

Canalul Crisan

Este un canal adanc si cu o latime mare (100 m), cu un curent moderat; loc pentru somn si crap. Exista portiuni unde se prinde salau (intersectia cu Bratul Sulina), avat, stiuca. Se gaseste peste mic sau mare-obisnuit: platica, biban, rosioara.
Canalul Vatafu

Este un canal lung si fiind aproape paralel cu bratul Sulina are un curent puternic. Acesta, intersectand multe canale, traverseaza o zona bogata in lacuri si japse, cu unele are legatura directa (lacul Vatafu si japsa Doha). Acolo unde ia nastere, la intersectia cu canalul Crisan-Caraorman, ca de altfel si pe tot parcursul lui, se poate pescui cu succes salau, somn, crap, biban, platica.

Canalul Litcov

Cu malurile bordate de salcii vechi si cu un traseu sinuos, canalul Litcov este de o frumusete extraordinara. Cel mai lung canal din Delta (45 de km) pleaca de pe cel mai vechi si mai frumos brat al Dunarii, Sfantul Gheorghe, urmand sa strabata o zona impanzita de lacuri si japse -asigurand accesul in aceste locuri.

Locurile de pescuit sunt pe tot parcursul lui, insa intersectiile cu alte canale sunt mai agreate de salau, avat, biban, rosioara, in zonele cu curent mai domol sunt mai indicate pentru crap, iar locurile mai adanci pentru somn. In apropierea Caraormanului, nu departe de intersectia cu canalulul Crisan-Caraorman exista un loc unde s-a format o groapa adanca. Acest loc este foarte bun pentru pescuitul somnului. Aproximativ 50 – 70 de m mai in aval se afla intersectia cu canalul „Suez”, loc unde se poate pescui biban si avat. Dupa aceasta intersectie la 50 de m se afla o zona cu adancime mai mica, dar si cu un curent mai lin, unde se poate prinde crap. Apoi, la aproximativ 300 m,apele mai limpezi ale Litcovului se unesc cu cele tulburi ale canalului Crisan-Caraorman.

Canalul Puiu – Rosu

Un canal adanc si extrem de circulat de pesti este si cel ce leaga lacul Puiu de lacul Rosu. Rosu si Puiu sunt lacuri mari si adanci, cu un important potential piscicol, iar canalul dintre ele, asezat paralel cu directia de curgere a Dunarii are un curent puternic, care oxigeneaza apa si atrage foarte multi pesti. Pe malul lui se gaseste Satul de Vacanta Rosu, ai carui turisti au pescuit foarte mult crap la mamaliga, dupa ce au nadit foarte insistent cu porumb.

Canalul Puiulet – Lumina

Este un lac cu o suprafata mare si adanca unde se dau lovituri grele la stiuca. Intre lacul Lumina si Puiulet (lacuri adanci si destul de mari) exista un canal de legatura scurt. Acesta are si zone unde malurile sale sunt formate din aglomerari de plauri, sub care isi gasesc adapost pesti ca; somn, crap, caras. La gurile canalului plaurii pot bloca accesul, fiind foarte dificil de trecut cu o barca cu motor mai mare sau cu o salupa.

Canalul Puiulet – Rotund

Intre lacul Rotund si Puiulet legatura este mult mai scurta, iar malurile sunt in totalitate formate din plauri. Este canalul cel mai „blindat” de plasele pescarilor; numeroasele varsele ascunse pe sub maluri si taliane inlantuite care taie canalul sunt dovada clara a potentialului piscicol al zonei. Intrarea din acest canal in lacul Rotund a fost blocata in urma cu cativa ani de un plaur mare, iar pentru a putea trece cu lotcile, pescarii au taiat cu ferastraul o carare ingusta lunga de vreo 30 – 40m.