Despre Delta Dunarii

Dunarea izvoraste in Germania, Muntii Padurea Neagra, si are afluenti din zece tari: Germania – Austria – Slovacia – Ungaria – Croatia – Serbia – Romania – Bulgaria- Rep Moldova – Ucraina. Aceasta traverseaza patru capitale: capitala Austriei – Viena; capitala Slovaciei – Bratislava; capitala Ungariei – Budapesta si capitala Serbiei – Belgrad. Dupa un traseu de 2860 km, formeaza la varsarea sa in Marea Neagra o delta.

Delta Dunarii este situata in S-E Romaniei, avand forma lirma literei grecesti “A” (delta) si fiind limitata la SV de podisul Dobrogei, la N trece peste granita cu Ucraina, iar la E cu Marea Neagra. Suprafata sa, impreuna cu complexul lagunar Rasim-Sinoe, este de 5050 km, din care 732 Km apartin Ucrainei.

Delta propriu-zisa are o suprafata de 2540 km, suprafata ce creste anual cu 40 m datorita celor 67 milioane tone de aluviuni depuse de catre fluviu.

plimbari-cu-barca-in-delta dunarii

Cele 3 brate ale Dunarii sunt:

Chilia: cu multe ramificatii si ostroave, este cel mai tanar si mai lung (120 km). Pe acest brat se practica navigatia fluvial, porturi mai importante fiind Izmail si Vilcov (Ucraina);

Sulina: este preferat pentru navigatia maritima. Datorita aluviunilor depuse s-a realizat un canal care inainteaza treptat in mare pentru protejarea navigatiei.

Sfantu Gheorghe: cel mai sudic si mai vechi brat cu o lungime de 109 km.

Delta Dunarii este cel mai mare teritoriu mlastinos din Europa si cuprinde una dintre cele mai mari intinderi de stufaris din lume. Suprafetele nisipoase ale deltei sunt acoperite cu iarba si alte specii de stepa: salcia alba, plopul, arinul, frasinul, padurile combinate de pe grinduri. Luciul apei este populat de nenumarate specii de plante cu frunze plutitoare: nufarul alb, nufarul galben, iarba broastelor, ciulinele de apa, limba apei, rizacul, cornacul, cosorul.
Fauna din Delta Dunarii numara 3448 specii, din care unele unicate sau raritati la nivel european si mondial. Cel mai frecvent pe traseele din Delta Dunarii se pot intalni: pelicani, cormorani, egrete, sitari de mal, rate, lisite, starci cenusii, starci purpurii, starci galbeni, starci de noapte, chire, pescarusi, lisite, dar si: tiganusi, piciorongi, scoicari, pescarusi albastri, dumbravenci, prigorii, lopatari, etc.

excursii-in-delta dunarii