Gastronomia din Delta Dunării și delicatesele culinare din pește încântă turiștii de fiecare dată

Fiecare excursie în Delta Dunării cu Verada Tour este îmbogățită de prânzul pescăresc tradițional. Fie că este vorba de borș de pește, storceag sau pește prăjit cu mămăligă și mujdei, turiștii sunt mereu încântați de delicatesele culinare din pește. Așa, tradițiile gastronomice s-au păstrat prin pregătirea mâncărurilor într-o formă festivă, fiind diferite în toate regiunile Deltei Dunării.

Din respect pentru mâncarea din Delta Dunării, vă prezentăm câteva din cele mai tradiționale preparate care încântă turiștii de fiecare dată prin bogăția de culturi gastronomice.


Ciorbele și supele de pește sunt preparate în România, Bulgaria, Ucraina, sau partea de nord a Serbiei, din legume și pește fără adaosuri de condimente în exces. În nord-vestul Serbiei, Croația, Ungaria și Slovacia, acestea sunt mai consistente, ca un gulaș de pește, în care se folosește foarte multă boia de ardei (după specificul de ciorbă-gulaș ungurească).

Peștele umplut cunoaște o istorie bogată care începe în Ţara Sfântă, trece prin Spania şi prin Europa Centrală, continuând apoi prin Rusia şi Ucraina, pentru a ajunge, în final, în Delta Dunării, prin lipoveni şi haholi. Acest preparat provine din tradiţia evreiască a peştelui umplut (Gefilte fish), o mâncare ceremonială prin excelență servită de Shabbat. Conform tradiției, în Tora, apare de trei ori cuvântul „binecuvântare”: când se vorbește despre creaţia peştelui, apoi despre creaţia omului şi a treia oară despre Shabbat. De aceea, omul va fi binecuvântat de trei ori atunci când mănâncă peşte de Shabbat. Influența evreiască se observă și în sec. XIX, atunci când încep să apară chiftelele, perişoarele de peşte, sarmalele de peşte, dovlecei sau ardei umpluţi cu peşte, iar mai recent, cârnaţii de peşte. Această umplutură era o metodă de a face mai multă mâncare de pește, combinându-l cu legume, pentru a hrăni o familie întreagă.

Plachia de pește este un fel de mâncare special pregătit doar pentru ocazii festive, fiind utilizat peștele mai bun precum șalăul, crapul sau carasul. În gospodărie, plachia se mai gătește și dacă în urmă cu două zile s-a mâncat în casă peşte prăjit şi a mai rămas.

Bucătăria tradiţională lipovenească este alcătuită din două componente principale. Prima componentă constă în elementele preluate din bucătăria pescărească dobrogeană. Mâncăruri specifice sunt: borş de peşte, crap la proţap, ştiucă umplută, malasolcă (cartofi noi fierţi în coajă, peşte şi mujdei), crap pe varză, chifteluţe din peşte, icre, ciorbă de perişoare de peşte, nalangâte (clătite pregătite la casele lipovenești). Cea de-a doua componentă constă în elemente din rădăcinile etnice ale lipovenilor, mai precis influenţa bucătăriei ruseşti. Mâncăruri specifice sunt: bors s kapustoi (borş rusesc), pahleopka (ciorbă de cartofi), lipioschi (lipii), pirozhki (piroşti, piraşchii), vareniki (colţunaşi), blinî (clătite), psovnik (budincă de orez), priazhenie (gogoşi umplute).

Sursă informații și fotografii: „Ghidul turistic al culturii gastronomice din Delta Dunării”, Proiect creat și implementat de ANTREC Tulcea și co-finanțat de Consiliul Județean Tulcea, 2019, pp. 16-30.