La pas prin Tulcea

Daca ajungi aici si nu esti pe fuga, merita sa ne cunosti! Pe langa plimbarea in Delta care nu trebuie sa lipseasca din program, iti recomandam cu drag sa descoperi orasul si istoria locurilor.
Tulcea, mica si cocheta, are obiective turistice valoroase de dezvaluit vizitatorilor sai, iar noi iti propunem un traseu simbolic pentru trecutul acestei asezari.
Ia un taxi sau mergi pe jos (daca te tine conditia fizica) pana in parcul Monumentul Independentei, de unde iti poti incepe aventura pietonala cu vizitarea Muzeului de Istorie si Arheologie.

Pentru o incursiune in timp si o prezentare mai ampla a acestor locuri, poti solicita si ghid. Cu siguranta acesta te va ajuta sa descoperi si sa intelegi istoria orasului mult mai bine decat ai face-o singur privind doar prin vitrine.
Cand termini, pleaca in recunoastere prin imprejurimi si convinge-te ca Cetatea Aegyssus chiar a existat, vizitand vestigiile acesteia aflate in parcul monumentului. Urca apoi pana sus pe Dealul Monumentului (Colnicul Hora) si bucura-te de frumoasa priveliste panoramica ce ti-o ofera.
Dupa ce ai adus un omagiu vitejilor nostri stramosi ce au luptat pentru independenta, vei face putina miscare pe maruntele si “putinele” scari ce te coboara la baza parcului. De aici tine-o drept inainte pe strada principala (Gloriei), treci de Casa Casatoriilor (sau opreste-te aici daca esti cu iubitul/a si ai vreun gand 🙂 ) pana ajungi intr-o intersectie. Aici, la distanta de cativa zeci de metri, impusti doi iepuri dintr-o lovitura: Muzeul de Etnografie si Arta Populara si Muzeul Ecoturistic Delta Dunarii.
Ambele vor aduce in completarea prezentarii de la monument, informatii noi privind istoria, traditiile si obiceiurile dobrogene.
La Muzeul de Etnografie miile de piese din cadrul colectiilor de arta si port popular te asteapta sa iti dezvaluie unicitatea modelului cultural doborgean, iar la Muzeul Delta Dunarii gasiti o expozitie permanenta de prezentare a elementelor caracteristice in Rezervatia Deltei Dunarii, un acvariu cu diverse specii de pesti specifici zonei (dar si exotici),  si alte cateva expozitii temporare. Vizita aici poate fi considerata o lectie complexa ce cuprinde aspecte referitoare la geografie, istorie, ornitologie, arheologie, traditie si obiceiuri.
Odata iesit din muzeu, mergi catre stanga tot inainte,  pe langa cladirea actualului liceu “Spiru Haret”, apoi convinge-te inca o data ca Tulcea este un oras multi etnic si multi cultural privind pe partea stanga a sensului de mers la Moscheea Musulmana construita in 1863, in timpul domniei sultanului Abdul Aziz.
Indreapta-te din nou spre stanga si coboara pe strada paralela cu faleza Dunarii, iar in capatul ei opreste-te si descopera frumusetile din cadrul Muzeului de Arta. Cladirea muzeului este de fapt fostul palat al Pasei (renovata in anii 2009-2012) sub stapanirea caruia am fost, si te asteapta sa iti spuna povestea ei.

Muzeul gazduieste colectii de pictura, sculptura, arta decorativa si orientala, placi de gravura si grafica, icoane.
Dupa ce iti inchei vizita aici, continua traseul catre Casa Avramide, numita si Casa Colectiilor. Vei descoperi aici elemente legate de istoria moderna a orasului si binenteles povestea familiei Avramide, cea care a locuit candva aici.

harta_muzee3
Aici se sfarseste aventura! Incarcat cu atatea informatii noi, te invitam draga turist sa te asezi la o terasa unde sa le “savurezi” impreuna cu o cafea buna.