Localitatile din Delta Dunarii

SULINA

Atestat documentar in anul 950, Sulina reprezinta cea mai estică localitate a ţării. Este singurul oraş din Delta Dunării cu o deosebita importanta din punct de vedere economic, deoarece este un important port fluvio-maritim.

Asezarea a fost de-a lungul vremii sub stapanire turceasca, austrica, turceasca din nou, pentru ca in 1878, odata cu Dobrogea, sa revina tarii noastre, ca urmare a Razboiului de Independenta din 1877. Astfel se explica de ce este orasul Sulina reprezinta un centru multi etnic si multi-cultural.

La o simpla plimbare puteti admira diversitatea arhitecturala, insa cea mai graitoare dovada in acest sens o reprezinta Cimitirul Maritim care gazduieste un ansamblu de monumente funerare in care se odihnesc membri a numeroase religii, neamuri si meserii. Cimitirul are in component sa cimitirul ortodox, lipovenesc, cimitirul bisericilor europene occidentale, cimitirul musulman si cimitirul evreiesc. Aici si-au gasit odihna vesnica marinari, pirati, capitani, piloti, mecanici de nave, printi, comandori, sefi de stat major sau simpli muncitori.

Sulina şi împrejurimile ei dispun de importante obiective turistice:

 • Farul Vechi – Monument istoric, a fost construit in 1870, de atunci fiind refacut de doua ori. La vremea respectiva se afla in apropierea punctului de varsare a Dunarii in mare. Astazi se afla la peste 1,5 km de tarmul marii si gazduieste cabinetul de lucru al scriitorului Eugeniu Botez, cunoscut sub pseudonimul literar “Jean Bart”.
 • Farul Nou – Constructie noua si moderna. A fost construit in 1982 ca far maritim si deserveste si astazi navele aflate in zona.
 • Palatul fostei Comisii Europene a Dunarii de Jos – Monument in stil neoclasic, reprezinta cea mai impunatoare cladire a orasului.
 • Turnul de apa – reprezinta darul reginei Olandei pentru orasul Sulina, ca urmare a unei vizite in care a descoperit ca nu exista apa potabila. Constructia a inceput in 1895 si a durat 10 ani. Turnul alimenteaza si astazi orasul.
 • 5 Biserici reprezentative – Biserica Ortodoxa Sfintii Alexandru si Nicolae cunoscuta si sud denumirea de “Catedrala”; Biserica Biserica Romano-Catolica Sf.Nicolae, construita din fondurile adunate de comunitatea italiana a acelei vremi; Biserica Lipoveneasca Sf Petru si Pavel; Biserica Greceasca Sf.Nicolae; Biserica Ortodoxa Sf Nicolae
 • Plaja – inca salbatica, este renumita pentru nisipul ei fin si intrarea lina in mare, fara obstacole subacvatice.

 

SFANTU GHEORGHE

Comuna Sfantu Gheorghe este un vechi si rustic sat de pescari, situat pe cel mai vechi brat al Dunarii – bratul Sfantu Gheorghe, aici traind in jur de 1000 persoane in aproximativ 400 de case.

Localitatea este amplasata intr-o regiune plana (campie), din care ies in evidenta grindurile: Saraturile, Flamanda, Tiganus.

Zona Sfantu Gheorghe este una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate locuri, avand acces direct la Marea Neagra

Plaja se gaseste in vecinatatea satului. Este o plaja salbatica unde puteti intalni deopotriva oameni, bovine si cai salbatic si cu nisipuri fine, aceasta se intinde de-a lungul tarmului pana la Sulina (38 Km).

Pricipalele atractii turistice ale localitatii sunt:

 • Miniportul nou construit, care ofera facilitati de acostare a ambarcatiunilor;
 • Satul de vacanta si campingul;
 • Farul nou – construit intr-o maniera modernista, avand inaltimea de 57 de metri si aflat in stare de funtionare, si farul vechi “turcesc” construit la 1865, aflat intr-o zona limitrofa insulei Sacalin.

Sătenii sunt cei care va pot face din vizita în Sfântu Gheorghe o vacanţă de neuitat.

Turistii se pot bucura de plimbari pe Dunare, canale si lacuri, precum şi de mâncarea tradiţională din peşte, oferite într-un mod impecabil de acestia.

CRIŞAN

Comuna este situata in partea centrala a Deltei Dunarii, pe ambele maluri ale canalului Sulina. Satele componente sunt: Crişan, Caraorman, Mila 23.

Activitatea principala a locuitorilor este piscicultura dar si turismul este bine reprezentat, in aceasta localitate infiintandu-se multe structuri de cazare.

Ca obiective turistice in imprejurimea comunei, descoperim:

 • Padurea Caraorman – Rezervatie naturala ce cuprinde cele mai dezvoltate si reprezentative dune de nisip; un variat arboret din plop, frasin si exemplare monumentale de stejari, cu diametre de peste 4 metri; variate specii de pasari, indeosebi vulturul codalb si corbul
 • Sat Mila 23 – un sat turistic tipic pescaresc, supranumit si “Venetia Romaniei”. Este si satul natal al fostului canoist Ivan Patzaichin, campion olimpic si mondial. Aici puteti vizita Muzeul “Lotcii” unde este prezentat mijloculul de transport traditional al pescarilor din Delta, si “Centrul Etnografic” unde sunt prezentate arhitectura si arta populara traditional (lipoveneasca).

JURILOVCA

Comuna Jurilovca este situată în zona de centru – sud a judetului Tulcea, pe malul lacului Razelm, delimitată de comuna Sarichioi, Ceamurlia de Jos, judetul Constanta

Prima atestare documentara a satului o avem din Harta rusa (1828 – 1829). Conform izvoarelor istorice, localitatea a fost întemeiată în 1826 de ruşii lipoveni veniţi din ţinuturile Donului şi Niprului. In prezent, satul Jurilovca este cea mai mare comunitate de pescari din Delta, centru de colectare si prelucrare a pestelui, precum si un punct de atractie turistica.

Locuitorii sunt preponderent ruşi lipoveni, comuna fiind una din localităţile cu cei mai mulţi etnici lipoveni din România, care păstrează încă tradiţiile şi portul popular.
Casele acestora prezinta de asemenea anumite particularitati, culorile fatadei fiind in general alb si albastru, iar acoperisul este facut din stuf. Baia lipoveneasca este o instalatie traditionala – o constructie separata de locuinta propriu-zisa;
Principalele puncte de interes turistic:

 • La 6 km de satul Jurilovca, pe malul inalt si abrupt al lacului, se afla ruinele partial dezvelite si restaurate ale fortaretei greco-romane Argamum;
 • De la Jurilovca se poate ajunge cu vaporasul la Gura Portitei, un sat de vacanta situat pe fasia ingusta de pamant dintre lacul Golovita si Marea Neagra. Zona reprezintă o parte a rezervaţiei biosferei Delta Dunării.
 • Complexul lagunar Razelm-Sinoe, format din 5 lacuri principale: Razelm (Razim), Sinoe, Zmeica, Golovita si Babadag, si alte cateva secundare: Istria, Nuntasi, Ceamurlia, Leahova Mare, Leahova Mica, Cosnei, Agighiol, Topraisar, cu apa salmastră (salinitate scazuta) si parti importante ale complexului protejate integral si aflate sub directa administrare a A.R.B.D.D. – Insula Popina, Grindul Lupilor.
 • Administraţia Pescăriilor Jurilovca – construcţie din 1928.

MAHMUDIA

 Comuna Mahmudia este situată pe malul drept al bratului Sf.Gheorghe. Localitatea a luat nastere pe locul unei vechi asezari romane ale carei ruine pot fi vazute si azi pe una dintre cele 5 coline. Populatia este formată din români, lipoveni, ucraineni şi câteva familii de turci veniţi în secolul al XVIII-lea. Satul păstrează o serie de obiceiuri tradiţionale iar viaţa spirituală este concentrată în jurul celor 5 lăcaşuri de cult specifice diferitelor grupuri entice.

Potenţialul turistic al comunei Mahmudia decurge din amplasarea localităţii pe malul stâng al braţului Sf. Gheorghe.

In prezent, ca ocupatii, alaturi de pescuit si agicultura, turismul este un alt domeniu in care isi desfasoara activitatea un numar destul de mare de locuitori. Acestia au dezvoltat cateva structuri de primire turistica: hoteluri sau pensiuni, cu un grad destul de ridicat de clasificare, si ofera turistilor excursii in Delta sau transport cu barci sau salupe catre alte localitati ale Deltei.

Cateva obiective de interes turistic.

 • Cazematele datand din perioada celui de al doilea război mondial; Observatorul de păsări situat în proximitatea ruinelor cetăţii Salsovia.
 • Ruinele Cetatii Salsovia – fortificaţie romana ce a funcţionat drept castru militar in prima jumătate a sec. III.
 • Casa Pescarului – un mini-muzeu initiat de localnici, prezinta turistilor secvenţe din viaţa comunităţilor de pescari din Delta Dunării, obiecte funcţionale din gospodărie, diverse produse de manufactură practică meşteşugărească. Pe durata sezonului estival, la Casa pescarului se va putea servi un peşte prăjit, un borş de peşte gătit de localnici, iar amatorii vor avea ocazia să înveţe să gătească pe loc, chiar ei, o ciorba de peşte ca în Delta Dunării.

Comuna Murighiol este amplasată la aproximativ 38 km de Tulcea si la 4 km de Uzlina, intre tarmul de Est al Lacului Razim si malul drept al bratului Sfantu Gheorghe. Este formată din şapte sate: Murighiol, Dunavăţu de Sus, Dunavăţu de Jos, Plopu, Sarinasuf, Colina şi Uzlina.

MURIGHIOL

Localitatea Murighiol este o localitate balneară, fiind numită şi Morughiol, adică “ Lacul violet”, în turceşte, după culoarea ghiolului din apropiere, folosit în scopuri terapeutice. Poate fi considerată una din porţile de intrare în Delta Dunării, fiind azesată pe traseul care uneşte Tulcea de Dunăvăţul de Jos, traseu turistic paralel cu braţul Sf. Gheorghe, ce înşiră câteva dintre cele mai interesante monumente arheologice şi obiective turistice.

Principalele activităţi desfaşurate de locuitorii acestei zone sunt: agricultura, pescuitul; confecţionat scule de pescuit, articole de papură şi stuf specifice zonei, care constitue de multe ori suveniruri pentru turiştii zonei. O altă activitate importantă o reprezintă turismul, acesta practicându-se sezonier. Vara este sezonul cel mai aglomerat, dar şi iarna localitatea prezintă interes pentru vânători.

. Casele şi construcţiile sunt de dimensiuni mici, de obicei construite din chirpici-piatră iar cele mai vechi sunt acoperite cu stuf.

Principalele atracţii turistice ale satului şi împrejurimile acestuia sunt:

 • Lacul Murighiol.
 • Ruinele oraselului antic roman Halmyris, fost port la bratul Sf. Gheorghe al Deltei Dunarii (zid de aparare masiv, cu turnuri si porti, bai romane etc.).
 • Ruinele unei basilici paleocrestine cu cripta pentru moaste de martiri.
 • Manastirea Halmyris.
 • Lacurile rezervatii naturale, Lacurile Saratura I, II, III, adapostesc namoluri negre sapropelice cu calitati terapeutice. Apa Lacului Saratura I este de asemenea terapeutica datorita mineralizarii cu o medie de 6,7 g/l. Lacul Saratura III, cunoscut si sub numele Lacul Sarat a fost declarat rezervatie naturala in interes bioligic.

CHILIA VECHE

Localitate situata in partea de nord a judetului Tulcea la o distanta de 66 km fata de municipiul Tulcea. Este cea mai populata asezare rurala din Delta Dunarii, cu peste 3500 de locuitori. Aici traiesc in deplina armonie: romani, lipoveni, ucrainieni, rromi, turci, maghiari, germani, tatari, evrei, rusi.

Inca din anul 334 i.Ch., in ostrov se afla colonia greaca Achillea ( numele de Chilia – in forma Achillea, vine de la numele lui Achile, eroul razboiului troian ) fortificata de Alexandru Macedon. In hartile medievale apare, ca cetate genoveza, fiind un punct important in activitatea negustorilor genovezi de la gurile Dunarii. In prezent se mai observa doar santurile de aparare ale cetatii si intrarea de la bifurcatia canalului Chilia – Batag si Tataru.

Ca ocupatii, alaturi de piscicultura, agicultura, cu cele doua ramuri de baza: cultura plantelor si cresterea animalelor, este un alt domeniu in care isi desfasoara activitatea un numar destul de mare al locuitorilor comunei Chilia Veche. Se cresc: ovine, porcine, pasari de curte. Activitatile agricole se desfasoara cu preponderenta in gospodariile locuitorilor, in sistem individual. Turismul si agroturismul sunt doua oportunitati inca in dezvoltare.

In Chilia se poate ajunge pe apa dar si cu autoturismul , de-a lungul bratului Chilia pe DC1, legatura cu comuna realizandu-se cu ajutorul unui bac.
Puncte de interes turistic:

 • Rezervatiile naturale din imprejurimi – in numar de 16, cu caracteristice morfohidrografice specifice si cu originala flora si fauna.Rezervatia Rosca-Buhaiova-Hrecisca, Padurea Letea, Rezervatia Periteaca-Leahova, Padurea Caraorman, Insula Popina, Grindul Lupilor, altele.

Biserica ortodoxa din localitate, inalta de 52 metri, o constructie ce imbina trei stiluri arhitecturale – gotic, slav si romanesc, ridicata in 35 de ani pe locul unei bisericute de lemn.