Peștii din Delta Dunării – o bogăție faunistică

Peștii din Delta Dunării reprezintă o bogăție faunistică și o importantă sursă de hrană pentru mamiferele acvatice și pentru păsări. Delta Dunării este un motiv de mândrie națională și, în ordinea marelor resurse românești, locul cu cel mai mare potențial ecoturistic internațional al României.

Așadar, descoperiți peștii din Delta Dunării
pentru a afla lucruri noi!

Scrumbia de Dunăre (Alosa immaculata)

Deşi trăieşte în Marea Neagră, scrumbia de Dunăre este un peşte migrator, ce înoată în cârduri mari. Primăvara, în timpul perioadei de reproducere, scumbiile pătrund în Dunăre. Atunci, se îngraşă foarte mult, devenind mai rotunde. După ce-şi depun icrele, multe dintre ele mor, iar cele care se reîntorc în mare sunt foarte slabe. Uneori, când apele Dunării sunt mari, icrele ajung în bălţi. Puii rămân aici şi, odată cu apele care se scurg, ajung înapoi în Dunăre.

Peștii din Delta Dunării: Scrumbia de Dunăre (Alosa immaculata)

Crapul (Cyprinus carpio)

Crapul are corpul musculos, acoperit cu solzi mari. Coloritul său variază în funcţie de mediul în care trăieşte: crapul de baltă are culoarea deschisă, cel de râu are o culoare frumoasă, cu solzi aurii. Îl întâlnim în apele Dunării, în bălţile din lunca şi delta fluviului, în râurile şi bălţile învecinate acestora, cât şi în iazuri. Se hrăneşte cu larve de insecte, scoici mici, icre de broaşte, melcişori şi plante mărunte.

Peștii din Delta Dunării: Peștii din Delta Dunării: Crapul (Cyprinus carpio)

Plătica (Abramis brama)

Se întâlnește de-a lungul Dunării, în canalele și lacurile dulci din Rezervatia Biosferei Delta Dunării. Masculii care sunt în perioada de reproducere pot fi recunoscuți după butonii nupțiali aşezați pe cap. Este o specie care se pescuieşte industrial pentru că are o carne gustoasă și grasă (calitate care dă gust peştelui), îndeosebi din zona complexului Razim-Sinoie.

Peștii din Delta Dunării: Plătică (Abramis brama)

Biban soare (Lepomis gibbosus)

Specie întâlnită frecvent în apele dulci și stagnante din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Are o carne gustoasă, însă fiind de talie mică, se consumă rar și nu este exploatată industrial. Aspectul neobișnuit al bibanului soare îl face să fie o specie care nu poate fi confundată cu o alta în România.

Peștii din Delta Dunării: Biban soare (Lepomis gibbosus)

Țigănușul (Umbra krameri)

În ultima vreme, țigănușul a devenit o raritate în habitatul său, dispărând din multe zone. La secarea apelor se retrage în mâl, unde rezistă timp îndelungat. Țigănușului i se acordă o atenție sporită privind protecția pe plan european.

Peștii din Delta Dunării: Țigănușul (Umbra krameri)

Somnul (Silurus glanis)

Somnul trăiește în ape dulci, în zona de șes, coline și dealuri. Preferă râurile, dar în timpul reproducerii se îndreaptă și către apele stătătoare. Cel mai mare exemplar de somn a avut peste 5 m lungime și aproximativ 400 kg. Somnul trăiește până la aproximativ 80 de ani. este un răpitor nocturn care își surprinde prada printr-o metodă proprie de aspirație bruscă și un sunet specific. Somnul este o specie de interes comercial deoarece are carnea groasă, iar oasele sunt mărunte.

Peștii din Delta Dunării: Somnul (Silurus glanis)

Știuca (Esox lucius )

Știuca se întâlnește îndeosebi în apele stătătoare, bogate în vegetație. În apele curgătoare se găsește în porțiunile mai lente. Gura largă îi permite să înghită pești mari. Dinții sunt bine dezvoltați, puternici și ascuțiți. Interesul comercial se datorează boabelor de icre de dimensiuni mai mari. Carnea este gustoasă, dar cu oase mărunte. Nu trăiește în cârduri. Din 2005, știuca este protejată, existând o perioadă de prohibiție în timpul reproducerii (vedeți aici perioada de prohibiție pentru anul 2020).

Peștii din Delta Dunării: Știuca (Esox lucius)

Morunul (Huso huso )

Morunul este cea mai mare specie de apă dulce de pe Terra. Morunul este o specie de sturion, putând fi considerat un veritabil dinozaur viu. În România au fost identificate două zone de hrănire în care grupuri diferite vin să se alimenteze. Morunii nu au dinți, dar pot să-ți înghită prada. Longevitatea maximă înregistrată a fost de 118 ani.

Peștii din Delta Dunării: Morunul (Huso huso)

Nisetrul (Acipenser guldenstaedtii )

Nisetrul este o specie migratoare din Delta Dunării, din familia sturionilor. În ciuda frecvenței lor din trecut, numărul lor s-a diminuat considerabil. Migrator asemenea morunului, nisetrul este dezavantajat deoarece are scuturi osoase vizibile cu care se poate agăța în firele plaselor. Longevitatea maximă înregistrată este de 33 ani. România desfășoară un program de populare de susținere a nisetrilor.

Peștii din Delta Dunării: Nisetrul (Acipenser guldenstaedtii)

Păstruga (Acipenser stellatus )

Cel mai frumos dintre sturionii marini din România este păstruga. Ziua stă la adâncimi mari, iar noaptea urcă la suprafață pentru hrană. Păstruga nu se reproduce în fiecare an. Păstruga se încrucișează cu nisetrul, morunul, viza și cega. Hibrizii prezintă aspecte comune ale speciilor parentale. Vârsta maximă a păstrugilor din Marea Neagră poate atinge 23 ani.

Peștii din Delta Dunării: Păstruga (Acipenser stellatus)

Sursă informații și fotografii:
1. Atlasul „Delta Dunării – Paradisul aproape pierdut! Campanie de informare și conștientizare cu privire la protejarea biodiversității rezervației Biosferei Delta Dunării”, Proiect implementat de Asociația Salvați Dunărea și Delta, în parteneriat cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Sectorial Mediu, 2013.
2. Peștii din bazinul Dunării, MINISTERUL MEDIULUI ŞI PĂDURILOR, Direcţia Generală Managementul Apelor, București, 2010.