Sărbătorim tradițional Ziua Iei
în Delta Dunării

Astăzi, românii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Iei. Pentru că și noi respectăm tradițiile românești, o sărbătorim în Delta Dunării, pe singurul catamaran ecologic din deltă!

Bluza românească este un simbol al identității românești și al creativității pe teritoriul românesc, care durează încă din cele mai vechi timpuri. Ziua Iei este sărbătorită împreună cu Noaptea magică a Zânelor (Sărbătoarea Sânzienelor) și cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, aproape de data solstițiului de vară în emisfera nordică, marcând debutul verii astronomice.

Ia este o bluză, componentă a costumului tradițional românesc, purtată de femei. Este confecționată din pânză albă de bumbac, in sau borangic. Este împodobită cu broderii în motive populare românești mai ales la mâneci, pe piept și la gât. Unele ii sunt împodobite și cu mărgele sau paiete.

„Costumul românesc este un monument în sensul propriu al cuvântului. El nu stă în căsuța sociologică sau etnografică a îmbrăcămintei, ci în linie cu piramidele egiptene, cu catedralele franceze și cu digurile Olandei. El are acest drept pentru că este o probă adusă la maturitatea existenței unei civilizații închegate. El este una din mărturiile vizibile și tangibile ale civilizației satului de pe pământul nostru. Costumul românesc ne scoate din domeniul artei și ne duce în acela al istoriei. Pentru mine el nu se asociază cu hora satului, cu cimiliturile și cu poveștile populare; el rimează cu perfecta și armonioasa așezare a comunității libere, care a știut să străbată toate intemperiile istoriei prin neântrecutul său sistem de autoghidare și adaptare.” (Mircea Malița, România – Din tezaurul portului popular tradițional, Editura Sport-Turism, București, 1977)


Sursă informații și fotografii:
1. Fotografii: Facebook – Verada Tour și Facebook – Verada Tulcea
2. Text: Ie (vestimentație)